lördag 26 oktober 2013

Tvåpunktsperspektiv

 Min första skiss utifrån tvåpunktsperspektiv (ovan)
När jag målade det nedersta huset, mitt drömhus, så inspirerades jag av arkitekten Frank Lloyd Wright. Det som jag tycker framgår rätt tydligt i hans hus är att de är uppbyggda av enkla former, så det försökte jag efterlikna med mitt hus. Det som jag kan dra paralleller av från mitt hus till Frank´s hus är de utstående sektionerna på pelare som jag gjorde och att huset är uppbyggt av block.  Jag började med att rita upp "huvudformerna" av huset, bottendelen och de två utstående sektionerna. Efter att ha experimenterat en del med hur taket skulle se ut så kom jag fram till att det skulle vara lutande och spetsigt. Det ger huset ett mäktigare och maffigare intryck, vilket kyrkor med höga spetsiga tak ofta uppfattas som. När jag gjorde alla fönster så försökte jag tänka på att inte göra för många små som skulle "dela upp" helhetsintrycket, så därför gjorde jag ett helväggs-fönster på ena väggen av utbyggnaderna och ett annat som var delat. Det som jag tyckte var svårast att rita var trappan då alla linjerna måste bli bra för att trappan ska se korrekt ut. 

tisdag 1 oktober 2013

Naturfotografi

Jag valde att ta bilden i frontalperspektiv, fast ur en väldigt låg synvinkel. Detta gjorde jag för att framhäva svampen och få den att se "lika stor" ut som oss perspektivmässigt. Det viktigaste i bilden är svampen eftersom den skiljer sig mest från omgivningen. Istället för att placera svampen i mitten av bilden så lät jag den stå i vänsterkanten för att man även ska rikta lite fokus till omgivningen med löven och pinnarna. Varför jag valde att just fota denna svampen var på grund av att den sticker ut såpass mycket från omgivningen med sin ljusa färg. Det mörkgröna gräset, pinnarna och löven harmoniserar varandra med sina mörkare färger, medan svampen tydligt sticker ut med sin gul/vit-aktiga ton.

tisdag 10 september 2013

Arkitektuppgift

Detta hus har Frank Lloyd Wright gjort. Han levde mellan 1867 och 1959. Detta hus var hans hem och även hans studio.
  Anledningen till att denne arkitekt inspirerade mig var att han jobbade med ganska enkla former. Istället för mjuka former så är husen mer kantiga och många är uppbyggda av block. Husen är gjorda av material så som mörkt tegel och betong som ger ett "rent" intryck. Omgivningarna gjorde också att jag fastnade för husen då materialet samspelade med den.

tisdag 28 maj 2013

Utvärdering gipsmask

Jag började med att lägga mig på bordet med plastfolie över ansiktet. Sedan lade Elin på gipsremsor över hela ansiktet förutom över näsan. Efter en stund hade masken torkat och jag tog av den samt klippte till kanterna lite. Det första jag gjorde då var att täcka över hålet där näsborrarna hade varit när masken gjordes. Därefter började jag med katthalvan. För att få till "kattkinden" så gjorde jag lite tidningspapper till en boll som jag satte på rätt plats och täckte med gips. Jag lade även på lite extra gips vid nosen på kattsidan så att det skulle bli en jämn övergång till "kinden" och nederdelen. Med blyerts skissade jag de olika sakerna i ansiktet. Ögon, nos/näsa, mun och ögonbryn. Jag avslutade sedan masken genom att färglägga.

 När jag gjorde masken skulle den symbolisera lite olika saker. Den första saken jag kom att tänka på var att visa kontrasten mellan två varelser som ibland ändå lever så nära varandra, människa och katt. För att på något sätt visa detta "samspelet" mellan människan och katten så fick båda grön ögonfärg. Den andra saken som kanske ändå är den tydligaste symboliseringen är skillnaden mellan gott och ont samt mystik. I verkligheten så är inte alltid människan god, men oftast i sagor. Där finns också ondskan som ofta monster eller andra övernaturliga varelser symboliserar, men hela denna mask kan också vara "ond" då det är två skepnader, som en varulv. Då ondska är mörkt och katten är oförutsägbar som går runt i natten, så fick den mörkare färg samt ögonfärgen är relativt stark för att göra det mer övernaturligt. Människohalvan försökte jag göra så naturtrogen som möjligt med hudfärg, läppar, ögonbryn och ögon.

Masken blev ungefär som jag hade föreställt mig. Den blir ju oftast väldigt bra i tanken, men sedan är det ganska svårt att få den lika bra i verkligheten. Det som jag hade velat få till bättre var färgläggningen. Min mask blev tyvärr ganska ojämn, vilket ledde till att det var svårt att måla över allt vitt då det var små "gropar" i gipset. Det var även ganska svårt att blanda till samma nyans som man använde innan färgen slut. Mitt tips till någon som för första gången ska göra en gipsmask är då alltså att lägga ner mycket krut på att göra hela masken slät (då är det lättare att sedan måla på den) och att även pröva sig fram på ett kladdpapper när man blandar ny färg för att få samma nyans.
















fredag 8 mars 2013

Utvärdering Tag och Graffiti


Tag
Idén bakom min tag fick jag medan jag ritade. J:et försökte jag göra i graffiti-stil. Sedan blev det lite svårare med de andra bokstäverna, men de blev hyfsade ändå. En "regel" jag följde hela tiden var att bokstäverna skulle sitta ganska tätt och att de skulle vara lite svängda. När bokstäverna var färdigritade började jag komma på olika saker som kunde skapas med hjälp av bokstävernas form. Draken ser lite "lattjo" ut, ögat är stort och rött lite för att skapa dramatik. Boken i nedre kanten av texten ritade jag till för att den passade där och för jag tycker det är gött att läsa ibland. Färgsättningen funderade jag inte så mycket över, jag använde bara de färger som såg snygga ut.
Jag blev nöjd med bilden i helhet, bortsett att jag av någon anledning glömde a:et :(

Graffiti
Inne på graffiticreators letade jag ett tag efter en stil på texten jag tyckte var bra. Jag gillade denna eftersom den är ganska "enkel" och inte för komplicerade bokstäver. Sedan tog jag en skärmdump och kalkerade texten. Från början hade jag inte lagt på några effekter/detaljer så jag lade till det och kalkerade sedan det på texten. Jag valde en färgsättning som var ganska varm för jag kom att tänka på en strand. Det som har varit svårt var när jag skulle lägga till detaljerna. De låg såpass tätt att jag var tvungen att vara väldigt noga så att man kunde urskilja dom. Eftersom detaljerna var så många var det också lite svårt att bestämma vilken färg som de skulle ha så att det såg bra ut. För att fortsätta i den "varma" stilen valde jag att ha gult som bakgrundsfärg. Jag blev nöjd med teckningen och valet av färger.

Ofta så är graffiti-målningar ganska snabbt gjorda och är placerade över många ställen, vilket gör att jag mest tycker dom är störande. Ibland så täcker de också information som i busskurer eller på skyltar och det gör bara att man vill få bort dom. Sådan graffiti som det ligger arbete bakom och som sitter på ställen som är tråkiga tycker jag är snygga, även om de inte alltid är lagliga. T.ex.på bruna gamla tågvagnar man fraktar saker i tycker jag det är okej.
Ifall jag fick bestämma vilken graffiti som skulle finnas så skulle det enbart vara sådan som "piffar" upp eller förgyller områden/byggnader. Det gör att mig på gott humör och jag vill då gärna visa platsen för andra eller återkomma till den. 

tisdag 5 februari 2013

Tag

                                             När jag var klar med den upptäckte jag att det fattades ett A.....Jag heter Johan inte John....

måndag 21 januari 2013

Sweet art

När jag gjorde denna "Sweet art" var jag på en kyrkogård och målade lite mönster på en bänk där. Från början hade jag tänkt skriva typ "Det ska va´ gött o leva", men det kändes lite opassande med något sådant på en kyrkogård. Ett budskap som skulle muntra upp lite var min första tanke, men sen blev det något som piffade upp lite. Idén till mönstret fick jag lite ifrån en street art som var olika mönster över många trappsteg.

tisdag 8 januari 2013

Utvärdering Centralperspektiv

         Målad bild
När jag skulle bestämma vad jag skulle måla tänkte först på ett vardagsrum och att det oftast brukar finnas en TV med en soffa framför, så det började jag måla. Jag kom också på idén att ha en lite hylla ovanför soffan. Nästa tanke jag fick var på min systers nya lägenhet. Hon har precis ett sådant vardagsrum med ett stort fönster med en balkongdörr bredvid och alla sakerna är placerade på samma sätt.
Någon som inspirerade mig var en tjej i klassen som gjorde ett golv med plankor, så då gjorde jag också det, men struntade i "ådrorna" i plankorna. Läraren sa också till mig hur man kunde rita veckan i gardinerna.
Jag ritade rummet på ett A3-papper med hjälp av en linjal, penna och stompfer.
När man ritar centralperspektiv i ett rum ritar man en bortre vägg med en punkt på som man sedan drar streck från alla föremål till. Man börjar med att rita delen på föremålet man ser där man är utifrån teckningen och sedan drar man linjerna från den delen.
Det som har var svårt var att rita en balkong utanför fönstret för man skulle knappt kunna se den ifall jag hade ritat den helt proportionerligt i höjd.
Att få till vecken på gardinerna var också väldigt svårt för jag ritade hela tiden små, rundade linjer vilket var väldigt pilligt och jag fick värk i handen.
Efter det pilliga arbetet med gardinerna blev jag väldigt nöjd med dom och jag blev också ganska nöjd med skuggningen.
Jag tror att det här är ett ganska vardagligt vardagsrum som finns i många hem. Det känns som att jag har ritat ett ganska "lugnt" vardagsrum eftersom det ligger en uppslagen bok på bordet och en katt sitter i fönstret.

Fotade Centralperspektiv
När jag tänker på centralperspektiv tänker jag på någonting rakt som går in mot mitten, så en dag kom jag på att ifall jag lägger mig på golvet och tar en bild upp mot gardinernas fästen blir det ett centralperspektiv då gardinerna går upp mot fästet.
I korridorer går ju båda väggarna mot mitten. Det var det som inspirerade mig till bilden.
Något som var lite klurigt var att få en bra vinkel på gardinerna så att man såg ganska tydligt att dom gick in mot mitten.
Något som jag kom på när det gäller ett uttryck med bilden var att den undre sidan hade skuggor och ljus av orange/rött, vilket kan förknippas lite med ondska. Den övre sidan är däremot mer ljus och klar vilket kan vara det goda.