tisdag 25 mars 2014

Konsthistoria

Jag har valt att fördjupa mig om konstnären Hugo Simberg.

tisdag 4 mars 2014

Porträtt utvärdering

När jag skulle fundera ut vad för slags porträtt jag skulle göra ville jag inte göra en avbildning av ett ansikte, utan jag ville göra en bild som symboliserade något. Det först jag kom att tänka på då var det onda och det goda, eftersom det är två saker som präglar våra liv hela tiden. Inom de två kategorierna ville jag då återspegla två situationer som tydligt visade det onda och det goda i två "skeden" Krig tycker jag är den tydligaste bilden man kommer att tänka på när man hör ordet ondska. Det fördärvar människors liv på många olika sätt och får oss att reflektera över vad det egentligen finns för anledning till sådan grymhet. Bilden för ondska blev en pansarvagn. När det gäller det som är gott i livet så känns barn som den tydligaste bilden. Dom ser olika främmande saker ur en helt annan synvinkel än vad vuxna gör och framställer det som något alldeles speciellt och äventyrligt. Jag valde en flicka och en pojke som pussade varandra som symbol för det goda. Då jag kommit på dessa två återspeglingar tänkte jag först bara avbilda dom på ett A3-papper, men när jag tänkte efter så tyckte jag att det vore mer effektfullt ifall jag avbildade motsatsen till de två bilderna för att se kontrasten mellan dom. Motsatsen till krig blev då pistolen med knuten på skaftet, "Non violence",  som är Reuterswärds staty och motsatsen till de pussande barnen blev två svältande barn med ett vädjande uttryck. 

Konstellationen av bilderna kändes rätt självklar när jag skulle sätta ihop dom eftersom alla hade ett samband med någon annan av bilderna.Ytan jag skulle göra bilderna på tänkte jag dela i i två sidor, en ond och en god.  På den onda sidan tänkte jag placera pansarvagnen överst och de svältande barnen underst, för att på något sätt visa att svält och misär är en konsekvenser av krig. På samma sätt placerade jag "Non violence"-statyn överst på högersidan med de pussande barnen under för att visa att fred leder till lycka och välbefinnande.

Från början hade jag tänkt göra alla bilder på ett A3-papper, men det blev lite för sladdrig och ohållbart att arbeta med, så jag valde istället en tunn träskiva. För att kunna se bilderna på den rollade jag den med vit färg. När jag började rolla tänkte jag göra träskivan helt "jämnvit" precis som ett papper, men valde istället att bara göra två tunnare lager så att det blev mer mörka skiftningar i den vita färgen. 

När alla bilderna för färdig ritade på skivan med hjälp av kalkeringspapper ville jag markera den onda och den goda sidan på något sätt. Därför valde jag att på den vänstra och onda sidan göra en svart bakgrund för att framhäva bilderna i mörkret och ondskan. På den vänstra sidan målade jag istället själva bilderna svarta för att dom skulle framhävas i ljuset och det goda. Jag valde att endast arbeta med svart och vitt även i själva bilderna för att få den tydliga känslan av indelningen mellan det goda och det onda, samt att en effekt genom kontrasten mellan de två färgerna. Dock så använde jag även brun på den onda sidan, vilket inte var tänkt från början. Det valde jag för att markera revbenen på de svältande barnen eftersom det är ett viktigt budskapet och för att även få lite mer detaljer på pansarvagnen för att kunna urskilja den.

Först hade jag tänkt göra en ganska tydlig avgränsning mellan den vänstra och högra sida, men istället valde jag att göra gränsen lite "luddig". Min tanke med det var att på något sätt visa att minsta lilla handling man gör i livet kan, om den uppfattas fel, så att säga tippa över till den dåliga sida. Så var min tanke också när jag inte målade den vita sidan helt jämnt och den svarta hade små vita fläckar på vissa ställen. Att det hela tiden finns "genomslag" av gott och ont i livet.

Jag blev nöjd med resultatet på min bild. Jag fick den effekten jag ville ha på bilderna tillsammans skapade dom en bra helhet. Dock så var pansarvagnen svårast att måla och dessutom så har dom jag frågat lite svårt för att se vad det egentligen är för något. Istället för den skulle jag nog tagit en mindre detaljerad bild som inte innehöll riktigt lika mycket detaljer som denna gjorde. Slutresultatet blev inte riktigt det som stod på min planering. Innan hade jag tänkt att göra hela fyra bilder på båda sidorna som skulle symbolisera det onda och det goda, men jag tyckte dels att det var lite svårt att komma på hela åtta bilder och sen så tror jag att budskapet inte hade blivit lika tydligt om det blivit utspritt över hela fyra bilder per sida.